Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Vertebra (Çökme Kırığı)

Omurga üzerinde omur adı verilen 33 adet kemik bulunur ve günlük hayat içerisinde yürümek ve eğilip kalkmak gibi pek çok hareketi yapmamıza yardımcı olur. Omurgada kırıkların meydana gelmesi hareket etmemizi engeller ve bu da yaşam kalitesini ciddi anlamda düşürür.

Hatta omurilik sinirlerinin zarar görmesi durumunda felç ve ölüm gibi çok ciddi riskler ortaya çıkabilir. Vertebra ya da çökme kırığı, omurga kırıkları arasında en sık rastlanan kırık türüdür ve farklı nedenlere bağlı olarak gerçekleşebilir. Peki vertebra ya da çökme kırığı nedir, belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir?

Vertebra (Çökme Kırığı) Nedir?

Omurgada çökme kırığı, patlama kırığı ve kırıklı çıkık olmak üzere üç tip kırık meydana gelebilir ve çökme kırığı bunlar arasında en sık rastlanan kırık türüdür.

Çökme kırığı, omurgaya binen ağırlık dolayısıyla ön kısımda meydana gelen çökmeler olarak ifade edilebilir. Çökme ya da vertebra kırığı boyun bölgesindeki servikal vertebrada, göğüs bölgesindeki torasik vertebrada ya da bel bölgesindeki lomber vertebrada gerçekleşebilir.

Vertebranın kırılması ile birlikte kırılan parçalar omuriliğe ya da omurilik sinirlerine sıkışabilir ve bu da hem omuriliğin, hem de sinirlerin zarar görmesine neden olabilir. Sinirlerin zarar görmesi durumunda felç gibi riskler ortaya çıkabileceği için, acil olarak tedavi edilmesi gereken bir durumdur.

vertebra nedir

Vertebra (Çökme Kırığı) Neden Olur?

Vertebra kırığı travmatik durumlara bağlı olarak gerçekleşebileceği gibi, farklı nedenlere bağlı olarak da gerçekleşebilir. En sık karşılaşılan vertebra (çökme kırığı) nedenleri şu şekilde listelenebilir:

  • Osteoporoz (kemik erimesi) ile birlikte kemikler güçlerini kaybetmeye ve zayıflamaya başlar. Bu durum kemiklerin kırılması ihtimalini güçlendirir. Kemik erimesi durumunda kemikler herhangi bir fiziksel müdahale ya da travma olmadan kırılabilir.
  • Kemik içerisinde oluşan ve vertebrayı etkileyen tümörler, iyi huylu ya da kötü huylu olmasına bakılmaksızın kemiklerin kırılmasına neden olabilir.
  • Araba kazası, ateşli silahlarla yaralanma ya da benzer fiziksel yaralanmalara bağlı olarak vertebra kırığı gerçekleşebilir.
  • Omur kemiklerinde zayıflamaya ve kırılmaya neden olabilecek olan ve kemik yoğunluğunun azalmasına sebep olan hastalıklar (hipertiroidizm, uzun süreli kortikosteroid kullanımı) vertebra kırıklarına neden olabilir.

Elbette yukarıda saymış olduğumuz nedenlerden bağımsız olarak, istisnai ve nadir travmatik durumlara ya da hastalıklara bağlı olarak da vertebra kırıkları meydana gelebilir.

Vertebra (Çökme Kırığı) Belirtileri Nelerdir?

Vertebra kırığı belirtileri farklı nedenlere bağlı olarak değişebilir. Söz konusu nedenler kırığın vertebranın hangi bölümünde olduğu, ne kadar ciddi olduğu, omurilik sıkışmasının olup olmadığı gibi nedenlerdir. Omurilik sıkışmasının fazla olduğu ve omurilik sinirlerinin zarar gördüğü durumlarda felç ve hatta ölüm gibi sonuçlar bile gerçekleşebilir. Vertebra kırıklarında en sık karşılaşılan belirtiler şu şekildedir:

  • Etkilenen bölgede kırığın ciddiyetine göre hafif ya da şiddetli ağrı,
  • Hareket edilmesi durumunda ağrının şiddetlenmesi,
  • Kırığın olduğu bölgede şişlik meydana gelmesi,
  • Yürüme ve hareket problemleri,
  • Kırığın gerçekleştiği bölgenin şeklinin bozulması.

Tüm bunların dışında idrar ya da dışkı tutmada zorluk gibi boşaltım sistemi sorunları, omurga deformasyonları ya da kol ve bacaklarda his kaybı gibi belirtiler de ortaya çıkabilir.

Tüm bu belirtilerin ortaya çıkması, tetkik ve tedavi gerektiren bir duruma işaret eder. Bu yüzden çok ciddi sonuçların ortaya çıkmaması adına, bir uzman hekimden destek alınması faydalı olacaktır.

Vertebra (Çökme Kırığı) Nasıl Tedavi Edilir?

Vertebra kırığı tedavisi, vertebradaki kırığın şiddetine ve meydana gelmiş olan hasarın büyüklüğüne göre cerrahi olmayan yöntemlerle ya da cerrahi yöntemlerle gerçekleştirilir. Çökme kırıklarının büyük bir kısmı genellikle cerrahi müdahaleye gerek kalmadan tedavi edilir.

Eğer omurilik deformasyonu yoksa, bu durumda ilk olarak uygulanacak olan tedavi korse tedavisidir. Bu süreçte hastalara yatak istirahati önerilebilir ve ağrıların arttığı durumlarda ağrı kesiciler kullanılabilir. Çökme kırıklarının cerrahi olmayan yöntemlerle tedavi edilememesi durumunda ise cerrahi yöntemler kaçınılmazdır.

Omurga kırıklarının tedavisinde en sık tercih edilen 3 farklı cerrahi yöntem şunlardır:

  • Vertebroplasti,
  • Kifoplasti,
  • Spinal füzyon.

Bu cerrahi yöntemlerde kanama, alerjik reaksiyon, kronik bel ağrıları gibi riskler bulunuyor olsa da, uzman bir hekim ve ekip tarafından gerçekleştirildiği sürece yüksek başarı oranlarına sahiptir.

İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

TOP
WhatsApp